Prof. Dr. Abdullah ÖZBEK

Monthly Archive: Şubat 2016

ALDIRMAK YA DA ALDIRMAMAK

Yaratılıştan gelen bir duyguyla insan, içinde bulunduğu çevreyi önemser ve algı (idrak) alanına giren her şeye bir şekilde ilgi duyar. Yalnız küçük yaştan itibaren bu duygunun olumlu yönde eğitilmesi büyük önem arz eder. Meselâ insan kendi sağlığını, başkalarına zarar vermemeyi,…
Devamını oku

HER İŞE BURNUNU SOKMAK

Nasreddin Hoca, üzerine vazife olmayan işlere karışan meraklı kişileri eleştirir. Hatta zaman zaman azarlar… Bir keresinde Hoca çarşıda dolaşmaktadır. Bu esnada gevezenin biri şöyle der: -Hoca Efendi! Az önce nar gibi kızarmış bir tepsi baklava götürdüler. Hoca hiç aldırış etmez….
Devamını oku

EĞİTİLMİŞ OLMAK NASIL BİR ŞEYDİR?

Bilindiği gibi insan, bilgilerini doğuştan getirmez. Yaratıcı’nın verdiği dinleme, görme ve kavrama gücü (akıl) sayesinde sonradan kazanır. Haliyle bu da uzun bir eğitim ve öğretim süreci demektir. Diğer taraftan insan bir arada yaşama zorunda olan sosyal bir varlıktır. Peki, bunca…
Devamını oku

HANGİ İP?

İnsanın bir özelliği de bağlanan ve bağlayan bir varlık oluşudur. Bağlanma boyutu, inanç ve kanaatlerle ilgilidir. Yani kendisinden güçlü gördüğü varlığa bir şekilde bağlılık hissetmesidir. Haliyle bunun ibadet, boyun eğme, yardımda bulunma, fedakârlık yapma vs. şeklinde boyutları vardır. Diğer taraftan…
Devamını oku